m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Citrón
ovocentrum_ovoce_zelenina_citron

Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka.
Mohou být od tmavě, přes světle zelené až do žluta.

Obsah

Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (45-50 mg/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších.

Původ

Citrusy z řad citroníků pochází ze subtropů, ale citrus lze pěstovat i v Česku v mírném pásmu a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ve velké míře se průmyslově pěstuje v Itálii.

RECEPT : Horký citrón

pomerančový džus

dva až tři citróny

skořici

hřebíčky

med

Postup přípravy

Do pomerančového džusu a šťávy z čerstvě vymačkaných citrónů přidáme skořici a hřebíčky a vše dohromady povaříme. Výsledný nápoj je hodně kyselý, takže ho dochutíme medem tak, jak to máme rádi, a můžeme pít ze sklenic stylově přizdobených kolečkem citrónu :).