obsahuje mnoho vitaminů, hlavně B12, C a E 16 různých minerálních látek a stopových prvků (např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo), ale hlavně bromelain, což je enzym štěpící bílkoviny. |
|
Banány patří mezi ovoce, které se k nám dováží z teplých tropických oblastí. Banánovník je velmi hezkou a plodnou rostlinou, z jednoho banánovníku můžeme sklidit i 100-200 plodů.
|
Toto na dotek sametové ovoce má lahodnou vůni a chuť a je plné šťávy, vitaminů a biolátek tak důležitých pro vaše zdraví. Broskve pocházejí z Číny, kde byly známy už před 4000 lety.
|
Latinský název: Vitisvinifera Popis: Hroznové víno patří k našemu nejzdravějšímu sezonnímu ovoci. Využití plodů: Mohou být jedeny čerstvé nebo použity pro výrobu hroznových šťáv, želé, vín a olejů. Konzumace: Celý plod.
|
Doslovný překlad japonského slova nashi neznamená nic jiného než hrušeň. Botanici používají k jeho označení latinský výraz Pyrus Pyrifolia (Hruška hruškolistá).
|
Latinský název: Pyrus communis Popis: Tyto šťavnaté plody se podle doby dozrávání, respektive sklizně, dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle.
|
Jak ukázaly nejnovější výzkumy, jablka jsou ještě zdravější než-li se původně myslelo. Obsahují až pětkrát více antioxidantů, než se doposud uvádělo.
|
Milují je děti i dospělí.
Navíc obsahují mnoho látek tělu prospěšných. Malá, červená a hlavně zdravá pochoutka - to jsou jahody. Od dubna až do srpna kvetou jahodníky a dávají mám tyto sladké plody.
|
Karotka je bezesporu naší nejcennější a nejdokonalejší potravinou. Obsahuje všechny vitaminy a prvky, které lidské tělo potřebuje.
|
Kedluben (brukev zelená) je jednou z nejstarších košťálovin. Minulost sahá stovky let před naším letopočtem. Předkem brukve zelné byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem.
|
je považováno za jedno z nejzdravějších ovocí na světě vůbec. Pro našince je nicméně "exotické". Obsahuje více draslíku než banán a víc vitamínu C než pomeranč.
|
je plodem stálezeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6-10 m.
|
Maliny obsahují okolo 13% jednoduchých cukrů, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík), velké množství vitamínu C, vitamín A, vitamín P, karoten, vitamíny skupiny B, kyselinu: jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí, salicylovou, glykosidy.
|
Jíst mandarinky je velmi snadné, protože se dobře loupou, mají příjemnou chuť a jemnou dužinu. Snad i proto jsou mandarinky nejvyhledávanějším ovocem na světě.
|
Meloun nám dodá spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek Meloun má poměrně vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytně nutný pro naši imunitua celkovou kondici.
|
Meruňky mají celkově výrazně pozitivní účinek na organizmus. Mezi nejvýznamější lze zmínit tyto účinky: - posilují nehty, vlasy i pokožku - zlepšují krevní obraz,
|
Latinský název: Persicavulgarisconvar. laevis Popis: Jedná se o zvláštní druh tzv. nepravé broskve, která není na rozdíl od pravých broskví ochmýřená. Její povrch je naprosto bez jakéhokoliv chmýří, což je jasně rozeznatelné při pohledu i doteku.
|
Pomeranče se z téměř 500 odrůd dostává na evropský trh pouze 20 druhů. Podle vzhledu nelze snadno poznat ani odrůdu ani zralost pomeranče.
|
Rajče – malý kulatý zázrak. Stačí jen pohlédnout na výčet jeho zásluh o naše zdraví a je jasné, že rajské jablko je obdivu a především časté konzumace hodná plodina.
|
V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Další nadmíru prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová.
|
Švestky obsahují mnoho vitaminů a minerálů především vitaminy skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kabalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie.
|
Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Jedná se o měkký plod tvořený peckou, která se nachází uprostřed plodu. Okolo ní se nalézá sladká dužnina přibližně bílé až narůžovělé barvy obsahující vysoký podíl vody.
|
|
|
|
|