m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Hlavní stránka Školní projekt OVOCE A ZELENINA DO ŠKOL
Hrušky

ovocentrum_ovoce_zelenina_hruskaLatinský název: Pyrus communis
Popis: Tyto šťavnaté plody se podle doby dozrávání, respektive sklizně, dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle.

Hrušky je možno skladovat, nevydrží ale tak dlouho jako jablka. Je to ovoce s velmi nízkým výskytem vitamínu C.
Konzumace: Celý plod kromě semen
Využití plodů: Můžeme je používat stejně jako jablka – krájet, krouhat a přidávat do koláčů a závinů nebo je dusit a zapékat, vyrábět z nich džusy a jiné nápoje.
Léčivé účinky hrušek: Obsahují draslík, vitamín B2, vitamín G. Jsou velmi vhodné pro odtučňovací kůry, díky nízkému obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Napomáhají pročištění střev, odstraňují zácpu, podporují tvorbu krve, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky.Původ: Evropa a Asie
Hruška 'Williams' - Pyrus communis :
Williams je jednou z nejznámějších a nejpěstovanějších hrušní mírného klimatu po celém světě. Její celé jméno je Williams bon Chretien a pochází zřejmě z 18.století z Anglie.
Jedná se o středně rannou odrůdu se světle zelenou až žlutou slupkou. Dužina je světlá, velmi šťavnatá a při plné zralosti měkká. Chuť je velmi sladká a aromatická. Doba zrání – září. Je obtížně skladovatelná, nejlépe chutná utržená čerstvě ze stromu, nebo utržená před dozráním může být ponechaná pár týdnů v chladnu. Zralé plody jsou určeny k okamžité konzumaci, snadno se kazí od jádřince.