m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Hlavní stránka Školní projekt OVOCE A ZELENINA DO ŠKOL
Pomeranč
ovocentrum_ovoce_zelenina_pomeranc

Pomeranče se z téměř 500 odrůd dostává na evropský trh pouze 20 druhů.
Podle vzhledu nelze snadno poznat ani odrůdu ani zralost pomeranče.

Změna zabarvení ze zelené po oranžovou barvu probíhá pouze po několika chladných dnech zrání. V tropických pásmech tak mohou pomeranče zůstávat stále zelené.

Pomeranče se musejí skladovat pečlivě, protože jsou velmi náchylné na otlačení. Plody s porušenou kůrou se velmi rychle kazí.

Mezi ty nejlepší pomeranče patří zlatožluté sladké pomeranče se šťavnatou dužinou odrůdy Navel. Pomeranče jsou velice důležitým zdrojem vitaminu C, zvláště pak v zimním období. Obsahují přibližně 60mg tohoto vitaminu na 100g pomeranče. Dalším důležitým vitaminem, který pomeranče obsahují, jsou vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a stopové prvky.

Pomeranče patří k nejoblíbenějším ovocným druhům vůbec, a to nejen v zimních měsících. Svoji jedinečnou šťavnatostí, osvěžující chutí a vydatným douškem vitaminu C slouží jako oživující a dokonale hydratující esence, ať už pro naše „zazimované" či letním vedrem vyprahlé tělo. Rozkrojte jej a vyždímejte jeho blahodárné účinky do poslední kapičky chutné citrusové šťávy...

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI:

Pradávný původ pomerančů sahá až k dobám starověké Jihovýchodní Asie, kdy se pravděpodobně přirozenou cestou zkřížilo to nejlepší z pomela a mandarinky. Díky svým asijským kořenům je také pomeranč v mnoha jazycích označován jako „Čínské jablko". Pomerančovník je nevelký kvetoucí strom se stálozelenými listy dosahující výšky okolo deseti metrů, který své první zralé plody přináší v období listopadu až prosince.

Pomeranč Navel Lane byl objeven roku 1950 v Austrálii jako jedna z odrůd Washington navel. Ve Španělsku začalo komerční pěstování tohoto druhu roku 1987. Stromy jsou košaté se skloněnými větvemi a větve s malými ostny. Výhodou je krásně oranžové zabarvení, značný obsah džusu na jeden plod a chuťově velmi oblíbený.