Ostružiny sbíráme v srpnu a září. Obsahují kolem 5% cukrů, dále organické kyseliny (jablečná, vinná, citrónová, také salicylová), třísloviny, barviva (s protisklerotickým a protizánětlivým účinkem), pektin aj.
V plodech jsou i četné vitamíny, mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín C (20 - 30 mg ve 100 g), velmi mnoho vitamínu E, vitamín K, mnoho vlákniny. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu, hodně vápníku a hořčík, málo sodíku, dost železa.
Ostružiny se doporučují při nachlazení, revmatismu, otylosti, vysokém krevním tlaku a ateroskleróze.
Syrové doplňují pudinky, poháry, ovocné saláty spolu s medem. Zpracovávají se na nápoje, do moučníků, na džemy, kompoty, sirupy. Výborný je džem z jablek a ostružin. Také se kombinují s bezinkami.
Plody ostružin a malinoostružin, zejména tmavých odrůd – s tmavě fialovými až černými plody – obsahují vysokou hladinu bioflavonoidů s velkým antioxidačním účinkem, které mohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, poškození volnými radikály (včetně oxidačního stárnutí buněk), zpomalují stařeckou degradaci mozku, pomáhají léčit zápal plic a jiné záněty, snižují následky ozáření a chemoterapie, působí detoxikačně a řadíme jej k látkám chránících játra(hepatoprotektivum). Chrání i zrak a další orgány před volnými radikály. Antioxidační účinek těchto léčivých rostlinných barviv (bioflavonoidů) se sčítá s antioxidačním účinkem vitamínu C a někdy s ním působí synergicky. Posilují se navzájem např. v rámci prevence nádorových a srdečních onemocnění a onemocnění dýchacích cest. Účinnost barviva se zachovává i konzervací a barvivo nemá nežádoucí vedlejší účinky. Maliny mají asi třetinu antioxidační síly ostružin. Tmavší druhy malinoostružin asi polovinu. Ostružiny obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou. Také pecičky představují pro organitmus užitečnou balastní látku. Obsah salycylátů je výhodou při léčbě zánětů, nachlazení, některých forem revmatismu a v prevenci trombóz, u osob s nesnášenlivostí k acylpyrinu však mohou stejnou reakci vyvolat i ostružiny (alergie).
|