m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Rybíz
ovocentrum_ovoce_zelenina_cerveny-rybiz

Rybízy se začaly pěstovat 16.století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době odlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy.

Až v 19.století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám. Dobré podmínky našel rybíz v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a některé mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Nové odrůdy byly získávány pouze jednoduchým výběrem výhodně odlišných rostlin - šlo tedy o nahodilé semenáče a mutanty. Teprve v 70. letech probíhaly systematické pokusy v mezidruhovém křížení. Při křížení se dodnes využívají dobré vlastnosti čtyř botanických druhů rybízu. Zároveň je možné křížením dvou odrůd s červenými plody může vzniknout hybrid s plody bílými.

Černý rybíz je pro vysoký obsah vitamínů, minerálních a dalších látek nezbytných pro lidský organismus tím nejpřirozenějším lékem. Ze všech pěstovaných ovocných druhů měl nejvyšší obsah vitamínu C. Spolu s lískovými oříšky je černý rybíz nejbohatším zdrojem minerálních látek.