Milují je děti i dospělí.
Navíc obsahují mnoho látek tělu prospěšných. Malá, červená a hlavně zdravá pochoutka - to jsou jahody. Od dubna až do srpna kvetou jahodníky a dávají mám tyto sladké plody.
Jahody obsahují 90% vody, jsou tak vhodné jako dietní jídlo.
Žádné jiné tuzemské ovoce není tak bohaté na stopový prvek mangan, který zasahuje do celkového metabolismu organismu - důležitý pro tvorbu krve, pro růst a pevnost kostí, vyživuje nervy a mozek, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy. Třísloviny v nich obsažené působí protizánětlivě a antibakteriálně. Ve střevech na sebe vážou těžké kovy a pomáhají proti trávicím obtížím. V jahodách nalezneme ještě mnoho dalších látek, které tělu svědčí. Např. je to kyselina listová (krvetvorba, růst buněk), vitamín C (imunitní systém) a draslík (snižuje krevní tlak, odvodňuje). |