V České republice se v současné době brambory pěstují v zemědělských podnicích na výměře téměř 30 000 ha. Při průměrném výnosu 23 t/ha to znamená, že celková hrubá produkce dosahuje 700 000 t.
Nejvyšší podíl ploch představují konzumní brambory, z toho konzumní rané (jsou na trhu od května do července a pěstují se v Polabí a na jižní Moravě) ) 3 163 ha a ostatní konzumní 18 500 ha (pochází nejvíce z Českomoravské vrchoviny). Dále se pěstují brambory určené pro zpracování na škrob, a to na ploše 4 216 ha a tzv. množitelské porosty, které produkují sadbu brambor, a to na ploše 4 005 ha (údaje roku 2008).
K tomu je však nutné přičíst podíl ploch tzv. samozásobitelů, zpravidla zahrádkářů, který se odhaduje kolem 8 000 ha.
Do celkové bilance je nutné počítat i dovozy ze zahraničí, protože na trhu nejsou jen brambory české provenience, ale na druhou stranu v posledních letech u nás převažuje vývoz brambor nad dovozem.
Celková spotřeba brambor na jednoho obyvatele ročně se odhaduje na 70 kg. Z toho připadá asi 15 % na výrobky z brambor.
Výběr varných typů se řídí účelem použití:
Varný typ A (barva zelená). Brambory s pevnou, lojovitou, jemnou až středně jemnou dužninou, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se zejména k přípravě salátů, nejlepší jsou vařené ve slupce.
Varný typ B (barva červená). Brambory s polopevnou, mírně moučnatou dužninou jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jedná se o typické přílohové brambory.
Varný typ C (barva modrá). Hlízy mají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na přípravu bramborové kaše a těsta k přípravě knedlíků apod., použít je lze i na bramborák.
Do uvedených varných typů se pak zařazují konkrétní odrůdy. Některé jsou pro varný typ typické, některé představují přechod např. mezi varným typem A a B, ale jak již bylo řečeno, výběr podle odrůd je komplikovaný, navíc je možné použít analogii s odrůdami vína: je rozdíl mezi odrůdou vypěstovanou v různých oblastech, při různých způsobech pěstování, v jednotlivých letech atd., takže bude opravdu rozumnější zůstat u varných typů
V České Republice je ve státní odrůdové knize zapsáno 161 odrůd brambor (stav roku 2008). Jedná se o 34 odrůd velmi raných, 51 odrůd raných, 49 odrůd poloraných a 27 odrůd polopozdních až pozdních. Z těchto odrůd registrovaných v ČR je nejvíce zastoupeno německých odrůd (66), českých (49) a holandských (42), zbytek tvoří dvě odrůdy z Francie a dvě z Rakouska. Členství v EU nám ale přineslo možnost pěstovat odrůdy zapsané v tzv. Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin, kterých je bezmála 1200.
Brambory s houbami na kyselo
1 kg brambor, 200 g čerstvých hub, 80 g cibule, 60 g másla nebo rostlinného tuku, 40 g polohrubé mouky, 2 vejce, 0,2 l kysané smetany nebo šlehačky, 0,2 l mléka, kopr, bobkový list, kmín, pepř, sůl
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem, pepřem a bobkovým listem. Jemně nasekanou cibuli zpěníme na části másla nebo rostlinného tuku, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a vše podusíme. Ze zbylého másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme mlékem a dobře povaříme. Do povařeného základu přidáme uvařené brambory, podušené houby a uvařená posekaná vejce. Nakonec zjemníme kysanou smetanou, podle chuti osolíme, okyselíme a necháme přejít varem. Do hotového pokrmu přidáme kopr. |