Citrón |
![]() Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka. Obsah Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (45-50 mg/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Původ Citrusy z řad citroníků pochází ze subtropů, ale citrus lze pěstovat i v Česku v mírném pásmu a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ve velké míře se průmyslově pěstuje v Itálii. RECEPT : Horký citrón pomerančový džus dva až tři citróny skořici hřebíčky med Postup přípravy Do pomerančového džusu a šťávy z čerstvě vymačkaných citrónů přidáme skořici a hřebíčky a vše dohromady povaříme. Výsledný nápoj je hodně kyselý, takže ho dochutíme medem tak, jak to máme rádi, a můžeme pít ze sklenic stylově přizdobených kolečkem citrónu :). |