Toto na dotek sametové ovoce má lahodnou vůni a chuť a je plné šťávy, vitaminů a biolátek tak důležitých pro vaše zdraví. Broskve pocházejí z Číny, kde byly známy už před 4000 lety.
Známe broskve pravé, které jsou ochmýřené a nektarinky, což jsou lysé broskve bez sametového povrchu. Broskve obsahují okolo 80% vody, 9% cukrů, množství provitaminu A, vitaminy skupiny B, vitamin, kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, zinek. Účinky na organismus: - posilují imunitní systém - chrání před volnými radikály - mají uklidňující účinky - mírně projímají, uvolňují zácpu - posilují srdce, cévy a krevní oběh - odvodňují, pomáhají při hubnutí - pomáhají při kašli a astmatu Díky vysokému obsahu niacinu a hořčíku dovedou broskve zlepšit náladu, pomáhají při neklidu a podrážděnosti. Barva broskví prozrazuje množství rostlinného barviva karotenu, které broskve potřebují k boji proti hmyzu a bakteriím. Žluté barvivo xantofyl chrání toto ovoce před sluncem, jinak by vznikaly volné radikály, které by mohly poškodit buňky. Tyto ochranné látky pokračují ve své práci i v lidském organismu. Broskve se musí rychle konzumovat, nedají se dlouho skladovat. Pokud se chceme zbavit slupky, stačí plody spařit vroucí vodou a slupka půjde snadno odstranit. Toto ovoce se používá k výrobě kompotů, džusů, džemů, zmrzlin, dezertů, do ovocných salátů, nákypů. Pozor na pecky, které obsahují substance, ze kterých v těle vzniká kyanovodík. |