Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Celer
ovocentrum_ovoce_zelenina_celer

Složení vitaminů a minerálních látek
Obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin ,vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty
z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

Použití v kuchyni

Je to výrazné aróma balkanské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k připravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování.

• Mezi koření řadíme celer především pro silně aromatická a nahořklá semena, pro něž je pěstován ve Francii, Indii a v USA. Semena se používají k příprávě tzv. celerové soli obsahující alespoň 8 % rozemletých plodů, které tvarem připomínají plody anýzu. Celerová sůl je typickým kořením rybích pokrmů, zeleniny a kroket.

• Vedle semen můžeme také kořenit celerovými listy, které spolu s řapíkem vaříme zároveň s pokrmem a před podáním odstraňujeme. Listy, zbavené silné části řapíku, lze snadno usušit, zachovávají si své aroma a poslouží nám dobře v zimních měsících. Celerová nať se používá často i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření.

Použití v léčitelství

List celeru působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy. Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu, a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.

RECEPT: ROŠTĚNÁ NA CELERU

Suroviny:

4 roštěnky, cibuli, půl celeru většího nebo jeden menší, sojová omáčka, olej, sůl, pepř, hl. mouka

příloha rýže

Postup

Do kastrolu dáme na olej cibuli, orestujeme trochu do hněda, na ní dáme roštěnky, které jsme před tím trochu naklepali, osolili, opepřili a poprášili moukou, přidáme sojovou omáčku.

Celer si nastrouháme na hrubé nudličky /mělo by ho být nastrouhaného asi hluboký talíř/

A přidáme ho do kastrolu k masu, vše dusíme až do změknutí roštěnek. Na závěr zahustíme klasicky hl. mouku s vodou Dochutíme sůl, pepř.