Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ředkvičky
ovocentrum_ovoce_zelenina_redkvicka

V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály.
Další nadmíru prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová.

Ta je nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici. Ředkvičky jsou také bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Dále obsahují např. vápník, hořčík a draslík.

V ředkvičkách jsou ale ve vysoké míře zastoupeny další, našemu zdraví velice prospěšné látky - hořčičné oleje, které si tato zelenina produkuje ke svojí vlastní ochraně proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům.

Ředkvičková pomazánka

Suroviny: 1 svazek ředkviček, 300 g žervé nebo lučiny, 50 g nastrouhaného sýra s modrou plísní, sůl, špetku cukru a pepř

Postup: Ředkvičky nastrouháme nahrubo a jemně posolíme. Vložíme do cedníku a necháme pár minut stát, aby pustily vodu. Přidám k nim žervé nebo lučinu, opepříme a přidáme trochu cukru. Nakonec vmícháme plísňový sýr. Podávejte s pečivem, nejlépe s tmavým chlebem.