m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Hlavkový salát
ovocentrum_ovoce_zelenina_salat_hlavkovy

Hlávkový salát patří k nejstaršímpěstovaným druhům zelené listové zeleniny. Konzumní částí rostliny jsou listy.
Listy hlávkového salátu se z 90 procent skládají z vody, a proto představují jen velice málo kalorií. Tělu však dodávají živiny,včetně vitaminu C, beta-karotenu, vápníku a železa.

Na jaře se stává silným bojovníkem proti jarní únavě. Komplex přírodních látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny.

Salát se pěstuje ve třech typech:

hlávkový – zelený a červenolistý

římský – tužší listy, podobá se čínskému zelí, má příjemnou mandlovou chuť

ledový salát - křehká varianta hlávkového salátu

Hlávkový salát s ředkvičkami

Větší hlávka salátu nebo 2 menší, 2 svazky červených ředkviček, 5 ks karotky, 2 ks ranných cibulek i s naťí. Na zálivku: kelímek zakysané smetany, mletý cukr, citrón a sůl podle chuti.

Všechnu zeleninu opereme a osušíme. Do veliké salátové mísy natrháme salát na malé kousky, ředkvičky a mladou cibulku i s natí nakrájíme na tenká kolečka, karotku nastrouháme na struhadle s velikými oky nebo ji nastrouháme na tenké plátky. Zakysanou smetanu ochutíme cukrem, citrónem a solí podle své chuti a přidáme do mísy k připravené zelenině. Promícháme a dáme vychladit. Podáváme s pečivem.