m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Meloun
ovocentrum_ovoce_zelenina_meloun

Meloun nám dodá spoustu vitaminů a zdraví prospěšných látek
Meloun má poměrně vysoký obsah vitaminu C, který je nezbytně nutný pro naši imunitua celkovou kondici.

Neméně přínosná je i bohatost melounů na vitaminy skupiny B, zejména na vitamin B6 - pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 - niacin, důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůžia vlasy. Melouny jsou také skvělým zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických láteka pomáhají celkové obranyschopnosti organismu. Z karotenů syntetizovaný vitamin A je sám také silným antioxidantem, chrání sliznice těla, zároveň udržuje ve zdraví náš zrak a mentální svěžest a je prevencí některých typů rakoviny.

Dále v melounech najdeme např. železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jód, prvky nezbytné například pro krvetvorbu, mozek, nervy, pevné kosti a zuby.

Přírodní cukry a všechny zmíněné vitaminy a stopové prvky, obsažené v této zelenině, jsou okamžitým zdrojem energie a stimulantem jak na úrovni fyzické, tak psychické, osvěžující účinek tedy neplyne jen z vysokého obsahu vody.

Lehký zákusek z melounu

Jak se říká třešinkou na dortu je lahodný zákusek. A pro letní dny se hodí něco méně kalorického.

Potřebujeme: Dužinu z poloviny červeného melounu, 2 balíčky piškotů, 2 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, 150 g cukru moučka, šlehačku a nastrouhané pistácie na ozdobu

Postup přípravy: Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a cukr. Do menší dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů. Ty poklademe tenkou vrstvou melounové dužiny a vrstvou krému. Postup vrstvení ještě zopakujeme a zakončíme piškoty, které pokapeme citronovou šťávou nebo šťávou z vydlabaného melounu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový nepečený dortík lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými pistáciemi.