Paprika |
![]() Jen sotva najdeme jinou plodinu s tolika odrůdami. Paprikové lusky dosahují velikosti pěsti a průměrné hmotnosti kolem 200g. Pro lidský organismus představuje bohatý zdroj řady látek, především však vitamínu C. Červené papriky dokonce obsahují třikrát více vitamínu C než pomeranče o stejné váze. Podstatné je, že v paprikách není přítomen enzym askorbináza, což způsobuje, že se vitamín C nerozkládá tak snadno jako v jiné zelenině či ovoci. To znamená, že vařením a ohříváním paprik se vitamín C neztrácí. Kromě vitamínu C obsahují papriky velké množství vitamínu A, většinu vitamínů skupiny B a vitamín E. V paprice jsou přítomny i minerální látky, zejména vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan či měď. Konzumace paprik má velký význam pro prevenci celé řady chorob – chrání nás například před kornatěním cév. Konzumace paprik se doporučuje při nachlazení, rýmě a kašli. Prokázalo se, že paprika má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest. Červená nepálivá paprika posiluje krevní oběh a působí proti vzniku krevních sraženin. Paprika podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím zlepšuje trávení. Papriky plněné sýrem Cottage Na 2 porce potřebujete: 2 barevné papriky, 1 kelímek sýru Cottage (150 g), 70 g šunky, sůl, pepř a 2 cibulky s natí. Postup: „Tohle jídlo se hodí jako předkrm nebo lehká večeře. Paprikám odřízněte ‚pokličku' a stejně tak seřízněte spodek, aby papriky hezky stály na talíři. Cibulky nasekejte najemno stejně jako jejich nať, jemně nasekejte také plátky šunky. Kdo cibuli nemá rád, může ji klidně vynechat, ale v tom případě doporučuji do směsi přidat alespoň nasekanou pažitku nebo petrželku. Šunku a cibulku smíchejte s Cottage sýrem, dochuťte solí a pepřem a papriky směsí naplňte. Pak je přiklopte odříznutou pokličkou a můžete podávat, lehká dobrota je na světě!" |