m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Okurka salátová
okurka_1

Prospívá zdraví
Dužina se skládá z více jak z 95% vody, 2,5% cukru a minerálů.
Nezanedbatelné je i množství vitamínů, především C, B1 a B2.

Zabíjí bakterie

Okurky obsahují enzym erespin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazitující červy. A k tomu ještě navíc umí čistit střeva.

Zbavuje tělo zplodin

Okurky mají díky vysokému obsah vody, draslíku a sodíku odvodňovací účinky. Pročišťují ledviny i orgány odvádějící moč z těla a vyplavují škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem trpícím dnou. Odvodňující účinek má kladný vliv i na krevní tlak.

Chrání srdce

Okurková slupka obsahuje látky s antioxidačními účinky a cenný protein peroxidázu, který nejen působí jako antioxidant, ale zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Ale pozor! Před jídlem musíte okurku důkladně omýt ve studené vodě.

Působí protinádorově

Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů. Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc i protizánětlivé účinky.

Jarní salát z okurek

Suroviny:

2 salátové okurky, 2 svazky ředkviček, 1 svazek mladých cibulek, šálek kyselé smetany, lžičku soli, lžíci strouhaného křenu

Postup:

Omyté neloupané okurky a ředkvičky nakrájíme na velmi tenké plátky. Oprané očištěné cibulky rovněž nakrájíme (na kousky dlouhé 2 cm). Kyselou smetanu osolíme a smícháme s křenem. Salát dobře promícháme a navrch položíme ozdobně nakrájené ředkvičky.