Prospívá zdraví Dužina se skládá z více jak z 95% vody, 2,5% cukru a minerálů. Nezanedbatelné je i množství vitamínů, především C, B1 a B2.
Zabíjí bakterie
Okurky obsahují enzym erespin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazitující červy. A k tomu ještě navíc umí čistit střeva.
Zbavuje tělo zplodin
Okurky mají díky vysokému obsah vody, draslíku a sodíku odvodňovací účinky. Pročišťují ledviny i orgány odvádějící moč z těla a vyplavují škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem trpícím dnou. Odvodňující účinek má kladný vliv i na krevní tlak.
Chrání srdce
Okurková slupka obsahuje látky s antioxidačními účinky a cenný protein peroxidázu, který nejen působí jako antioxidant, ale zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Ale pozor! Před jídlem musíte okurku důkladně omýt ve studené vodě.
Působí protinádorově
Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů. Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc i protizánětlivé účinky.
Jarní salát z okurek
Suroviny:
2 salátové okurky, 2 svazky ředkviček, 1 svazek mladých cibulek, šálek kyselé smetany, lžičku soli, lžíci strouhaného křenu
Postup:
Omyté neloupané okurky a ředkvičky nakrájíme na velmi tenké plátky. Oprané očištěné cibulky rovněž nakrájíme (na kousky dlouhé 2 cm). Kyselou smetanu osolíme a smícháme s křenem. Salát dobře promícháme a navrch položíme ozdobně nakrájené ředkvičky. |