m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Banán
ovocentrum_ovoce_zelenina_banan

Banány patří mezi ovoce, které se k nám dováží z teplých tropických oblastí.
Banánovník je velmi hezkou a plodnou rostlinou, z jednoho banánovníku můžeme sklidit i 100-200 plodů.

Banány se dělí na tzv. ovocné a zeleninové, které mají vyšší obsah škrobu a hodí se hlavně k tepelné úpravě, syrové jsou těžko stravitelné.
Zeleninové banány u nás na pultech prodejen neuvidíme moc často, ovšem v některých oblastech světa jsou nesmírně důležitou potravinou, která po generace sytí celé národy. Takzvané ovocné banány ale u nás můžeme koupit během celého roku, což je velmi dobrá zpráva..

Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku - prvku, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu - reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, podporuje odvodňování. To se nám náramně hodí, hlavně pokud patříme mezi ty, co si rádi a vydatně přisolují pokrmy. Sodík naopak vodu zadržuje, pokud ho máme v těle příliš, hrozí nám nadměrné zadržování vody, trpíme otoky, pocity těžkosti končetin, nadváhou, dokonce nám může i zvyšovat krevní tlak. Draslík takovou neplechu rychle napravuje, stimuluje vylučování vody z těla a působí jako prevence a lék výše zmíněných zdravotních potíží. Zároveň je také velice důležitý pro správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání.

Dalšími minerály, zastoupenými v tomto ovoci, jsou hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek, pro naše fyzické a mentální zdraví neméně důležité.

Banány obsahují také řadu vitaminů

Jsou totiž poměrně bohatým zdrojem vitaminu A, některých vitaminů skupiny B a také vitaminu C. S přihlédnutím k jejich sytosti a obsahovaným biologicky aktivním látkám jsou tedy výbornou a zdravou snídaní nebo svačinou kdykoli během dne, dodají nám jak energii, tak i pro tělo nepostradatelné látky.

Jsou také nadmíru vhodnou svačinou nejen pro děti, díky jejich praktickému "obalu" si je můžeme vzít s sebou kamkoli a pokud nás přepadne hlad nebo únava, prostě je oloupat a rychle našemu tělu dodat nálož energie. To samé platí pro tzv. banánové chipsy - sušené plátky banánů, které se dají koupit buď přírodní, nebo potažené vrstvou cukru, medu, čokolády apod.

Banán pohladí zvenku i zevnitř

Toto ovoce je tak jemné, že nám do krku doslova klouže samo. Je výbornou dietou při potížích s trávením, jako jsou žaludeční potíže, narušená sliznice v oblasti trávicího traktu (vředy) a průjem. Díky jejich všeobecně dobré snášenlivosti, výživnosti a téměř nulovému riziku alergie, jsou vhodné i pro malé děti. Můžeme je podávat dokonce i těm úplně nejmenším, často je to právě banán, který je první tuhou stravou, podávanou kojencům. Banán je také jednou z optimálních potravin v době nemoci či rekonvalescence, pomůže nám rychle se postavit zpátky na nohy.

Jak správně zacházet s banány

Banány se sklízejí nezralé a v chladících boxech se transportují do místa prodeje. Na našich pultech je často nacházíme ještě částečně zelené, ale i takový banán nám po několik dnech na míse dozraje. Nikdy je neskladujeme v lednici, tam nám řádně nedozrají, naopak zhnědnou a změknou. Pokud se nám banán zdá přezrálý nebo pomačkaný, nevyhazujeme ho, to jen pokud by náhodou podlehl plísni, nebo jevil vážné známky pokročilého věku. I z přezrálých banánů se dají připravit výborné a výživné dobroty..

Receptů na úpravu banánů je nespočet, hlavně dezerty z nich jsou velmi oblíbené. Můžeme je přidávat na palačinky, do ovocných salátů a zmrzlinových pohárů, do pečených i nepečených dortů a zákusků, můžeme je grilovat, péct a flambovat, populární je i lahodný a sytý banánový koktejl, nebo šlehaná pěna s jogurtem a mnoho dalších dobrot. Dají se ale použít i k úpravě masových pokrmů, jako exotická příloha, nebo k zapékání.

Ať nám chutnají jakkoli, konzumací banánů naše tělo posilujeme, čistíme a dodáváme mu zdravou dávku potřebné energie.