dvouvýtrusý roste od června do října na polích, kompostech, zahradách, loukách i v pařeništích, hlavně na místech prohnojených pasoucím se dobytkem. Rozšířen je v mírném pásu Evropy, Asie, Severní Ameriky a Austrálie
Jako vynikající jedlá houba se pěstuje především uměle. U nás je velmi rozšířený žampion polní, velmi dobré léčivé účinky má žampion lesní a to u pacientů po operaci rakoviny střev. Projevilo se to především tonifikačně, zvýšením psychické i fyzické kondice a snížením bolesti.
Čerstvé plodnice obsahují v průměru 89,7 % vody, 4,8 bílkovin, 0,2 tuku, 13,6 % sacharidů, 0,8 vlákniny a 0,8 % minerálních látek. Zastoupeno je na 16 aminokyselin, kyselina linolová, lektin, biotin a chitin. Z minerálních látek je to hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník a sodík, ale také zinek, hořčík aselen. Dále je přítomno antibiotikum kampesterin, velmi účinné vůči tyfu, agaritin a protinádorově působící agaridoxin.V Evropě se tento žampion objevil poprvé v první polovině 17. století ve Francii. Využití je velmi široké, neboť patří mezi nejrozšířenější houby. Jde jak o polévky, pomazánky, saláty, ale rovněž se smaží, peče, restuje, používá jako příloha k masu, do omáček. Využívá se jak v čerstvém stavu, tak se i konzervuje ve slaném či kyselém nálevu, nebo se suší, případně mrazí.
Plodnice se užívají při kožních alergiích a astmatu, snižují hladinu cukru v krvi, jsou vhodné pro diabetiky. Snižují hladinu estrogenů a působí tedy v prevenci rakoviny prsu. Úspěchy byly zaznamenány i u rakoviny tlustého střeva. Významné jsou i antibakteriální účinky, především u likvidace stafylokoků, na salmonelu nepůsobí.
Marinované chilli žampióny
Ingredience
8 porcí
750 g malinkatých žampionů (button), 500 ml lehkého olivového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1/4 lžičky přírodního cukru, 1 červená chilli paprička, nadrobno, 1 zelená chilli paprička, nadrobno, 1 lžíce koriandru (listu), 1 lžíce petrželky, popř. lžička oleje s lanýžem
Postup
Žampiónky se očistí a naskládají do přiměřené nádoby. Smíchá se dohromady olej, citr. šťáva, česnek, cukr a chilli papričky. Naleje se do nádoby tak, aby byly všechny žampióny ponořené.
Minimálně jednu noc se musi nechat rozležet v lednici. Těsně před servírováním se posype bylinkami a popř. dosolí. Pokud máte olej s lanýžem, vřele doporučuju přidat, žampióny pak voní až k sousedům
Doporučená příloha: rozpečená bageta, ciabatta atd |