Doslovný překlad japonského slova nashi neznamená nic jiného než hrušeň. Botanici používají k jeho označení latinský výraz Pyrus Pyrifolia (Hruška hruškolistá).
ve světě je známa pod různými jmény: Naši, Japonská hruška, Jablkohruška, Asijská hruška, Čínská hruška, atd.
Domovinou tohoto nenápadného ovoce jsou dvě velké asijské země: Japonsko a Čína. Japonské nashi se jmenuje Pyrus pyrifolia, čínské Pyrus ussuriensis. Dodnes jsou tyto země velmocemi v pěstování nashi, k jejich boku se však přidaly i státy jako Nový Zéland, Austrálie, Čile a USA.
Hruška nebo nashi?
Jak můžeme asijskou hrušku poznat? Plody nashi se pěstují na stromech podobných jabloním a hrušním. V sadech bývají vysázeny stromky o velikosti dvou metrů.
Plody mohou mít různý tvar i velikost, většinou se však podobají hrušce nebo jablku. Barva bývá žlutá se zlatavým odstínem, dužina bílá a velmi křehká. Uvnitř nashi lze nalézt několik černých semínek.
Podle mého názoru se k nashi, vzhledem k jeho tvaru a chuti, nejvíce hodí název jablkohruška. Přestože vzhledem připomíná spíše hrušku, chutná jako křehké, šťavnaté a sladké jablko.
Po nakrájení, stejně jako jablko, rychle zhnědne. |