Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Papaya
ovocentrum_ovoce_zelenina_papaya

Papaya je vedle ananasu a manga jedním z nelépe prodávaných druhů exotického ovoce v České republice.
Svou popularitu získal především zajímavou chutí a léčivými účinky.

Co ale víme o jeho původu a jméně? Jaké látky ve skutečnosti obsahuje? Které léčivé vlastnosti opravdu má? Tyto otázky nám pomohou lépe poznat známou exotickou pochoutku.

Přestože je tento plod znám pod označením papája, jeho celé jméno zní papaya melounová, latinsky Carica papaya. Toto jméno získala díky své melounové chuti. Ve světě jsou rozšířená i označení melounovník, mamao, lechoza nebo pawpaw. Samotné slovo papaya je španělského původu.

V tropech jako doma

Domovinou papáji je střední Amerika, zvláště jižní Mexiko. Nejlépe se ji tedy daří v oblasti tropů a subtropů. V dnešní době je pěstována ve většině tropických zemí jižní Ameriky, Afriky, Asie a Indonésie, například v Brazílii, Bangladéši, Pakistanu, Indii, na Sri Lance, Filipínách, Jamaice a ve Vietnamu.

Žlutý zázrak

Jak papaju v obchodě nebo na dovolené poznáme? Roste na stromech o velikosti 10 m, které vypadají jako palmy.

Obvyklá velikost plodu je 15 – 20 cm a váha kolem 2,5 kg, největší papáji však mohou dosáhnout i délky 80 cm a hmotnosti 9 kg. Oválným tvarem připomíná hrušku. Zbarvení je většinou zelenožluté až oranžové, dužina bývá oranžová až karmínová. Uprostřed plodu se skrývají malá černá svrasklá semínka ostré chuti, která mohou sloužit jako náhražka pepře.

Chuť dovážené papáji bývá nevýrazná, což je způsobeno předčasným sklizením nedozrálých plodů. Pokud však dobře dozraje voní po meruňkách a chutná po melounech. I stavba dužiny často připomíná meloun.