Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Jablečná šťáva
jablko

V zahraničí se označuje tento výrobek jako "fresh" nebo NFC - tedy not from concentrate.
U nás jsme zvolili výraz čerstvě vylisovaná jablečná šťáva.

Celý proces začíná jablečnou sklizní v závislosti na průběhu počasí začíná v září a končí až začátkem prosince.

U dodávaných jablek je nejprve zkontrolována kvalita, následně přichází do myčky jablek. Dále jdou na drtič a vzniklá jablečná drť se zpracovává na moderních lisech firmy Bucher. Zde vzniká přirozeně zakalená tzv. přímá šťáva od lisu.

Tato se může po odkalení, hrubé filtraci v přirozeném stavu plnit do kartónových obalů pod obchodním názvem Čerstvá jablečná šťáva HELLO. Jablko – přibližné složení jablka je voda (84,4 %), protein (0,2 %), tuk (0,6 %), sacharidy (14,5 %), díky obsaženým kyselinám zažene žízeň, zároveň zasytí a dodá energii.

Jablka neobsahují téměř žádný tuk a přitom představuje dostupný zdroj tolik potřebné vlákniny. Doporučuje se konzumovat tzv. domácí ovoce, to znamená, že tam kde je ovoce „doma" je i organizmus lidí přizpůsoben nejlépe k jeho zažívání. Proto jsou lidé v České republice po desetiletí zvyklí konzumovat jablka a hrušky. Kalný jablečný džus je zdravější než čirý, vyplývá z nového průzkumu polských vědců.

Při srovnávání jablečných džusů vyšlo najevo, že kalné džusy s větším množstvím dužiny obsahují větší množství antioxidantů. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které ničí buňky v těle a mohou být příčinou různých nemocí. Podle výrobců dávají spotřebitelé přednost průzračnému džusu kvůli atraktivnějšímu vzhledu, zatímco obchodníci oceňují jeho delší trvanlivost. "Spotřebitelé, kteří berou ohled na své zdraví, by měli kupovat raději kalné džusy," říká vedoucí průzkumu, doktor Jan Oszmianski. Spolu se svým týmem totiž odhalil, že hustý džus obsahuje až čtyřikrát více polyfenolů.