Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Cibule
ovocentrum_ovoce_zelenina_cibule

Cibule se rozšířila do celého světa ze západní Asie, kde původně rostla divoce, jako planá rostlina.
Protože místní obyvatelé brzy objevili její výrazně léčivé účinky a mnohostranné využití v kuchyni, přestěhovala se do zahrad a lidé ji začali šlechtit pro svou potřebu.

Postupně se rozšířila do celého světa a dnes ji najdeme ve spoustě odrůd a typů.. bílé, žluté, červené, malé, velké, sladké, pálivé.. ať je jakákoli, v kuchyni je nepostradatelná a pro naše tělo zdravá a léčivá!

Léčivé látky obsažené v cibuli

Z pohledu lidového léčitelství je asi nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli allicin. Cibule také obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum , vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.. je opravdovou zásobárnou životně důležitých látek.

Recept na cibulový koláč

Na cca. 12 porcí koláče budete potřebovat:

300 g hladké muky

12 g droždí

půl kávové lžičky soli

7 – 8 polévkových lžic mléka

trochu cukru (krystal)

a 50 g tuku

Do náplně:

1,2 kg cibule

200 g anglické slaniny

500 ml kyselé smetany (jogurtu)

250 g nastrouhaného tvrdého sýra

2 polévkové lžíce (drceného) kmínu

mleté koření či bylinky podle chuti (př. trochu černého pepře nebo chilli)

a sůl

Mouku prosejeme, osolíme a přidáme kvásek připravený z trochy mléka, droždí a špetky cukru. Vmícháme změklý tuk, vypracujeme hladké těsto a dáme ho vykynout do tepla. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme na připravený plech.

Náplň vytvoříme ze slaniny, kterou nakrájíme na kostičky a dáme lehce osmažit na pánev, po chvíli přidáme cibuli pokrájenou na kolečka, osolíme a společně podusíme asi 10 minut. Hotovou směs rozložíme na těsto a pokmínujeme. Kyselou smetanu (případně jogurt) dochutíme kořením a bylinkami, osolíme a dobře rozmícháme. Nalijeme ji rovnoměrně na vrstvu cibule a celou plochu koláče pak posypeme strouhaným sýrem.

Připravený koláč vložíme do předehřáté trouby, elektrickou nastavíme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na trojku a pečeme 30 – 35 minut dozlatova. Ještě teplý koláč servírujeme na talíře.