Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A - karotenů, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C.
|
V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Další nadmíru prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová.
|
Jako mrkev karotka se označují rané odrůdy mrkve, obvykle s tupě zakončeným a kratším kořenem. Má lepší chuťové vlastnosti a vyšší obsah cukrů. Spotřebovávají se především v čerstvém stavu.
|
Složení vitaminů a minerálních látek Obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin ,vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.
|
|
|
|