Voňavé sladké maliny s jemně nakyslou chutí se vždy příjemně rozplynou v ústech. Obsahují celou škálu látek s příznivými účinky na zdraví, u kterých byly prokázány antioxidační, antimikrobiální a antikancerogenními účinky.
|
|
Rybízy se začaly pěstovat 16.století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době odlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy.
|
Ostružiny sbíráme v srpnu a září. Obsahují kolem 5% cukrů, dále organické kyseliny (jablečná, vinná, citrónová, také salicylová), třísloviny, barviva (s protisklerotickým a protizánětlivým účinkem), pektin aj.
|
Borůvky překvapí obsahem zdraví prospěšných látek. Známé jsou hlavně svou bohatostí na vitamin C, který posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék nemocí z nachlazení, infekčních a jiných onemocnění.
|
Angrešt podporuje zažívání i tvorbu zdravé pokožky Angrešt – či srstka obecná (Grossularia uva crispa) je velice zdravé ovoce a v lidovém léčitelství byl užíván jako prostředek proti zácpě, vyššímu krevnímu tlaku a anémii
|
Milují je děti i dospělí.
Navíc obsahují mnoho látek tělu prospěšných. Malá, červená a hlavně zdravá pochoutka - to jsou jahody. Od dubna až do srpna kvetou jahodníky a dávají mám tyto sladké plody.
|
Latinský název: Vitisvinifera Popis: Hroznové víno patří k našemu nejzdravějšímu sezonnímu ovoci. Využití plodů: Mohou být jedeny čerstvé nebo použity pro výrobu hroznových šťáv, želé, vín a olejů. Konzumace: Celý plod.
|
|
|
|
|